Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a indemnat, joi, cele cinci tari membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, care nu au recunoscut Kosovo, sa faca acest lucru, pentru a relaxa relatiile economice, sociale si politice cu cetatenii acesteia.
Comisia a adoptat, joi, versiunea finala a rezolutiei privind Kosovo, in care se arata ca este nevoie de reforme rapide in statul de drept, protectia minoritatilor si capacitatile administrative, pentru a permite lansarea discutiilor pe marginea acordului de stabilizare si asociere UE - Kosovo, informeaza Parlamentul European.
Acordul, care defineste drepturile si obligatiile ambelor parti pana la obtinerea calitatii de membru UE, va crea noi oportunitati pentru integrarea regionala a Kosovo, se arata in rezolutia ce va fi supusa votului Parlamentului la sesiunea din 11-14 martie.
Rezolutia saluta decizia din octombrie 2012 a Comisiei Europene, conform careia UE poate incheia acordul cu Kosovo in pofida divergentelor dintre statele membre cu privire la statutul Kosovo. Spania, Grecia, Romania, Slovacia si Cipru nu au recunoscut inca identitatea Kosovo, iar europarlamentarii incurajeaza cele cinci state sa o faca.
Miercuri, la Bruxelles, presedintii Serbiei si Kosovo s-au angajat sa lucreze pentru a-si repara relatiile bilaterale, in cadrul celei mai importante intalniri de cand fosta provincie sarba si-a declarat independenta, in 2008.
Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a mediat intrevederea dintre Belgrad si Pristina. Presedintele sarb, Tomislav Nikolici, si liderul Kosovo, doamna Atifete Jahjaga, au discutat despre cooperare, in special in nordul Kosovo, populat in majoritate de sarbi.
UE le cere ambelor parti sa-si rezolve problemele bilaterale, inainte de a da unda verde aderarii Serbiei la Uniune. Insa procesul s