Proiectul de regionalizare a României propus de USL va declanşa o competiţie acerbă între liderii politici locali. Miza o reprezintă banii, atribuţiile viitoarelor regiuni şi, mai ales, stabilirea centrelor de putere
Regionalizarea gândită de USL ar putea duce la opt regiuni de dezvoltare, conform unui proiect aflat în discuţie în cadrul alianţei guvernamentale. Este de aşteptat ca proiectul să provoace discuţii aprinse asupra a cel puţin trei aspecte.
Cine şi de unde conduce
Fiecare regiune de dezvoltare va fi condusă de un preşedinte regional, ales prin vot şi asistat de un consiliu regional. Asta din 2016. Deocamdată, în 2014, interimatul va fi asigurat de un preşedinte ales dintre preşedinţii de CJ-uri, primari şi consilierii judeţeni şi votat de aceştia.
Un punct care va crea tensiuni va fi stabilirea reşedinţei regiunii, adică a locului unde îşi va avea sediul preşedintele regional. Cele mai mai frământări se profilează în Regiunea Sud Est, care înglobează Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea. Conform proiectului, reşedinţa ar urma să fie în municipiul Brăila.
CITIŢI ŞI: Titus Corlățean, despre declarațiile ambasadorului Ungariei: "Sunt inacceptabile și depășesc în mod flagrant orice reguli de diplomație"
Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, nu şi-a ascuns însă dorinţa ca sediul viitoarei regiuni 8 să fie la el în judeţ şi chiar se vede preşedinte regional. Este, de asemenea, greu de crezut, că influentul baron de Vrancea, Marian Oprişan, nu va încerca să tragă spuza pe turta lui. Cu asemenea concurenţă, Brăila are puţine şanse.
Probleme asemănătoare s-ar putea ivi în regiunea Sud, a cărei reşedinţă ar urma să fie în Călăraşi, fieful liberalului Răducu Filipescu, întrucât judeţul Prahova, condus de Mircea Cosma (PSD) este mai puternic economic.
Regiunea Vest ar urma să aibă reşedinţa în Timi