Industria serviciilor medicale private va continua să crească indiferent de constrângerile care decurg din instabilitatea legislativă şi evoluţia economiei în ansamblu, spune Sergiu Neguţ, consultant şi fost director general adjunct al reţelei de clinici Regina Maria.
Serviciile medicale private, o afacere estimată la o jumătate de miliard de euro pe an, câştigă tot mai mult teren (aproximativ 5% pe an) pe fondul extinderii teritoriale şi acoperirii de nişe noi. ”Fără aceşti doi factori, piaţa ar fi stagnat sau chiar ar fi înregistrat un uşor recul”, a declarat Sergiu Neguţ pentru ”Adevărul” în cadrul celei de-a doua ediţii a Romanian Business Leaders Summit, un eveniment care reuneşte antreprenori şi manageri de top.
În ultimii doi ani, majoritatea operatorilor privaţi care au început în Bucureşti fie au ieşit în provincie, fie şi-au completat portofoliul cu segmente de business complementare. MedLife, cel mai mare jucător privat a inaugurat la sfârşitul lui 2011 un spital multidisciplinar în Braşov, printr-o investiţie de zece milioane de euro (care include achiziţia maternităţii ”Eva”), iar Regina Maria a deschis în Capitală primul spital din reţea specializat pe pediatrie şi obstretică-ginecologie, cu o capacitate de o sută de paturi. Iar acestea sunt doar câteva exemple.
Extinderea a avut loc (iar tendinţa va continua) în ciuda scăderii veniturilor clasei medii – din rândul căreia provin majoritatea clienţilor plătitori cu banii jos – şi a impredictibilităţii relaţiei dintre mediul privat şi autorităţi. Veniturile disponibile ale populaţiei, inclusiv ale clasei medii, au scăzut în ultimul timp pe fondul recesiunii şi a gradului de îndatorare la nivelul gospodăriilor care ajunge, în medie, la 40% - statistica se aplică strict la clienţii care au luat credite, nu la nivel naţional.
Faptul că Ministerul Sănătăţii a pus sub semnul înt