Liderii europeni se vor reuni începând de joi seară pentru negocierile legate de bugetul UE pe următorii şapte ani. Discuţiile ar putea dura până sâmbătă. Deşi dezbaterile vor fi dificile, cum a recunoscut cancelarul Angela Merkel, un compromis pare posibil de această dată. La summit-ul din noiembrie, negocierile au eşuat, pentru că reducerile acceptate nu au fost suficiente, în opinia Marii Britanii, a Germaniei şi a statelor nordice.
Pentru prima dată, un buget european multianual ar urma să scadă faţă de cel precedent. De această dată, negocierile dintrei cei 27 vor începe de la o propunere de buget considerabil mai mic, ce va fi pusă joi pe masa liderilor de şeful Consiliului European, Herman van Rompuy.
Concret, schiţa bugetară a lui Rompuy este de 960 de miliarde în ceea ce priveşte aşa-numitele angajamentele de plată, dar de 900 de miliarde pentru plăţi sau cheltuieli efective. În acest fel, faţă de propunerea precedentă, cea din noiembrie, tăierea este de 13 miliarde de euro la angajamente, iar reducerea la plăţile efective din bani europeni pentru şapte ani ar fi de 43 de miliarde de euro, relatează AFP şi Reuters. E vorba de bani pentru perioada 2014-2020, deci o cură de austeritate la nivel european, care să se prelungească până la sfârşitul deceniului.
De unde să fie tăiaţi banii?
Noua propunere corespunde cu solicitările statelor care au avut cele mai dure poziţii: Marea Britanie şi Germania. Dacă tăierile vor fi însă prea mari, e posibil ca bugetul să nu treacă de Parlamentul European.
Problema de acum înainte va fi de unde să fie tăiaţi aceşti bani: Londra şi-ar dori să fie reduse bugetele pentru agricultură şi fonduri de coeziune, dar şi cheltuielile cu aparatul birocratic european. Franţa vrea să păstreze însă intact bugetul pentru coeziune şi mai ales cel pentru agricultură, având în vedere că este cel m