Cele două lăcașuri de cult de rit vechi se află în Țuscanii din Vale, comuna Bahna, și în satul Bunghi, comuna Poienari. Una dintre solicitări vine din partea unei familii cu șase membri, care are biserică ortodoxă peste drum.
Două schituri de rit vechi din zona Roman se află în căutare de credincioși. Dacă schitul din satul Țuscanii din Vale, comuna Bahna, este ridicat la roșu, cel din satul Bunghi, comuna Poienari, este doar o schiță pe hârtie. Amândouă lăcașurile de închinăciune au, în schimb, două elemente comune: hramul “Nașterea Maicii Domnului” și ambițiile unor oameni.
Fără a exista în satul Țuscanii din Vale o comunitate de credincioși de rit vechi, un localnic s-a gândit, cu câțiva ani în urmă, să lase ceva în urma lui. Nu orice, ci un lăcaș de închinăciune. Cum orice lucru mare se înfăptuiește cu sacrificii, călugărul Dumitru Archip a colindat orașele Moldovei pentru a strânge bani. Lângă schit, călugărul a ridicat o chilie și un grajd. Soarta a vrut, însă, altceva. Călugărul s-a stins într-un accident de mașină, fără să mai poată vedea slujba de sfințire și binecuvântare a schitului. Ce a urmat după decesul călugărului ne spune Liviu Ploșniță, primarul comunei Bahna. “Au venit doi preoți de la Mănăstirea Slătioara, sediul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, care au făcut un inventar și au plecat. Schitul nu a fost sfințit. Nu s-a slujit niciodată în el“, spune primarul comunei Bahna.
Alt sat, o inițiativă asemănătoare. Familia Mardare, din satul Bunghi, comuna Poienari, este de rit vechi. Deși biserica ortodoxă se află peste șosea, familia Mardare, formată din șase membri, s-a gândit să-și facă propria biserică. Primii pași au fost făcuți. “Au donat Mănăstirii Slătioara două hectare de teren și sunt deja în posesia certificatului de urbanism. Construcția însă nu a apărut“, spune Marcel Adiaconiței, sec