Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a anunţat joi că nimic din ceea ce a declarat ambasadorul ungar în România pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc "nu deviază de la poziţia Guvernului ungar", potrivit agenţiei MTI, preluate de Mediafax.
Janos Martonyi spune că Ungaria şi-a menţinut o poziţie clară privind eforturile pentru asigurarea autonomiei Ţinutului Secuiesc, în ultimii 22 de ani. Dacă o comunitate pretinde o formă de autonomie în mod democratic, societatea majoritară trebuie să ia în considerare cererea, crede el.
Ministrul ungar de Externe precizează că va discuta cu omologul său român, Titus Corlăţean, în cursul după-amiezii de joi. El susţine că situaţia trebuie gestionată cu clam, nu în atmosfera în care este ea prezentată de presa din România.
Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe, Zsolt Nemeth, spunea joi dimineaţă că Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a simbolurilor etnice, adăugând că detalii vor fi anunţate în cursul zilei.
Iritarea Bucureştiului
Oficialii români trebuie să păstreze o atitudine fermă în scandalul steagului secuiesc, pentru că am asistat la un act nefiresc, anormal din partea Ungariei, a declarat joi dimineaţă la RFI ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu.
Vicepreşedintele PNL consideră că "reacţia (Bucureştiului) a fost, este şi trebuie să fie una pe măsura acestui fapt extrem de neplăcut şi neuzual. Eu salut reacţia Ministerului de Externe, reacţia ministrului Titus Corlăţean, pentru că situaţia în care ne aflăm nu este una uzuală".
Mihai Voicu subliniază că "acest subiect reapare ciclic, nu doar pe plan intern, ci şi în relaţiile dintre România şi Ungaria. Eu nu cred că trebuie să acceptăm la nesfârşit o astfel de abordare şi de aceea, reacţii normale, diplomatice, dar foarte-foarte serioase,