23 de copii şi tineri diagnosticaţi cu autism fac, gratuit, terapie comportamentală, în cadrul unui centru înfiinţat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj.
Centrul funcţionează, de aproape un an, în sediul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap (fosta Şcoală 13) şi oferă intervenţii personalizate fiecărui beneficiar, în funcţie de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare şi disponibilitatea sa şi a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru. Potrivit şefei Complexului de Servicii Comunitare, Onorica Ardelean, în acest moment vin la terapie 23 din totalul de 50 de copii şi tineri din Sălaj diagnosticaţi psihiatric cu această boală. Chiar şi aşa – spune directorul – personalul este insuficient, în special în privinţa încadrării cu psihologi, faţă de necesarul de minim trei, centrul având, acum, unul singur.
Este vorba despre psihologul Sorina Chiş, care ne-a explicat cum funcţionează terapia în cazul acestor pacienţi. "În cazul copiilor mici, verificăm dacă au contact vizual, dacă răspund la nume şi cum interacţionează cu obiectele din jur. La tineri, ne concentrăm asupra altor aspecte, încercăm să-i ajutăm să se descurce singuri în societate şi să comunice mai usor. Fiecare activitate desfăşurată în cadrul sesiunilor are un rol anume, iar noi ne străduim să-i ajutăm cât mai mult, astfel încât părinţii şi copii să plece bucuroşi de la terapie".
Potrivit unui comunicat de presă al Fundaţia Romanian Angel Appeal, în tulburările de spectru autist terapia este de lungă durată, iar gradul său de eficienţă este crescut atunci când afecţiunea este diagnosticată timpuriu (în jurul vârstei de 2 ani) şi copilul începe, cât mai din vreme, o formă de intervenţie specializată. Din acest motiv, este esenţial ca părinţii să-