Concedierile făcute de pedelişti pentru restructurarea activităţii de îmbunătăţiri funciare i-au făcut fericiţi pe hoţii de fier vechi din judeţ. Reorganizarea gândită de pedelişti a însemnat eliminarea angajaţilor ANIF care asigurau paza staţiilor de pompare. Doar 32 de angajaţi mai are ANIF în acest moment, de 100 de ori mai puţin decât în 1989, scăderea numărului angajaţilor de la îmbunătăţirile funciare fiind o constantă în ultimii ani.
Conducerea ANIF Vrancea a arătat că, în 2012, au fost înregistrate spargeri la trei staţii, iar al patrulea caz a fost înregistrat în luna ianuarie 2013. La aceste cazuri se adaugă tăierile ilegale de arbori din plantaţiile pentru combaterea eroziunii solului. „De regulă se fură motoare, dar şi componente de cupru“, a afirmat directorul ANIF Vrancea, Dan Mocanu. Acesta a explicat că pagubele sunt greu de cuantificat pentru că trebuie calculată valoarea de înlocuire a materialelor furate, iar acest lucru este foarte dificil de realizat.
Dan Mocanu a precizat că obiectivele sunt controlate de patrulele de poliţie şi jandarmi deoarece ANIF nu are personal suficient care să asigure paza. În trecut, paza era asigurată de mecanici, oameni din localitatea respectivă. Aceştia cunoşteau comunitatea locală şi astfel erau evitate furturile. După concedierile din ultimii ani, pentru o parte din obiective se asigură pază cu firmă specializată. Chiar şi aşa, hoţii au dat iama în staţiile ANIF. La Năneşti, prejudiciul a fost calculat la peste 16 mii lei, pentru că aici au şi fost efectuate reparaţiile. În schimb, la SPP 4 Milcovul, au fost trei spargeri în cursul anului trecut. ANIF s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului constând într-un motor de 200 kw. A mai fost o tentativă de furt, dejucată de intervenţia poliţiei şi jandarmilor, iar ultima acţiune a hoţilor a fost în decembrie, când au fost furate gardu