"Doctorul Arafat - o persoană cu adevărat de încredere şi incoruptibilă, unul din punctele luminoase ale României", spune Stanley Platt continând să enumere şi alte nume de medici: "Florin Agape, şeful Ambulanţei din Iaşi, doctorul chirurg Drăgan, din Timişoara, să nu mai zic de Bucureşti".
Într-o ţară care-şi huleşte medicii şi-n care cel mai bun doctor e norocul, englezul Stanley Platt are repere medicale şi umane când vorbeşte de România. Şi nu uimeşte doar cu atât.
Stanley Platt: "Atâta timp cât sunt util aici, cât simt că fac o diferenţă, voi rămâne aici. Dacă aş fi aici ca să mă uit la televizor, nu mi-ar fi bine, aş pleca acasă. Şi cred că acesta este toată raţiunea de a fi, să poţi ajuta oameni este cel mai important lucru" / Foto: Alexandru Hojda / Mediafax
De 20 de ani ne ajută ţara, fără să ceară nimic în schimb - doar un spaţiu în care ar putea adăposti câinii pe care îi dresează şi care ajung apoi ochi pentru nevăzătorii români. Munca lui, de voluntariat, deşi e mută, a fost recunoscută de Regină, suverana Marii Britanii recompensându-l anul trecut cu Ordinul Imperiului Britanic.
Imagine din arhiva personală a lui Stan Platt. Momentul în care a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic
"Eu simt că nu e o decoraţie doar pentru mine, ci pentru toată echipa de la Light into Europe", spune. Pentru că aşa se cheamă organizaţia pe care Platt o are în România. Nu, nu-i lumina de la căpătul tunelului, ci cea pe care cei românii cu deficienţe de văz o simt în fiecare zi.
Echipa Light into Europe România, alături de o căţeluşă intrată în procesul îndelungat de dresaj. Labradorul din imagine va deveni în scurt timp ochi pentru un român cu grave deficienţe de vedere. Foto: Mediafax / Alexandru Hojda
Sunt mulţi - 40.000. Pentru ei munceşte. "M-aţi întrebat de ce sunt în România. Ca să încerc să fac d