Ameninţători în urmă cu zeci de mii de ani, când făceau prăpăd pe Terra, aceşti vulcani s-au transformat atât de mult încât acum este o adevărată desfătare prezenţa în apropierea lor şi, în unele cazuri, chiar în interiorul craterelor lor. În România avem privilegiul de a avea parte de craterul masivului Ciomatu, despre acest vulcan spunându-se că a fost ultimul care a erupt în spaţiul carpatic, în urmă cu aproximativ 42.000 ani.
Diamond Head, Hawaii, SUA
Se află situat pe Insula O'ahu, iar numele i-a fost dat de marinarii brianici, în secolul 19, aceştia confundând cristalele de calcit din interiorul conului, cu diamante. În prezent o parte din el este închis pentru public, aici guvernul federal al SUA amplasând antene în diverse scopuri. Spre exemplu, în perioada 1963 - 2001 aici a funcţionat un centru de control al traficului aerian.
Kelimutu, Indonezia
În crater se află trei lacuri uimitoare, de culori diferite, albastru, roşu şi verde. Vizitatorii pot avea însă parte de surprize, uneori apa schimbându-şi culoarea. Sărurile şi oxizii din interiorul vulcanului sunt "vinovate" de acest superb colorit, iar zona este o populară destinaţie turistică. Vulcanul se află în Insula Flores, lângă oraşul Moni.
Rocas Bainbridge, Insulele Galapagos, Ecuador
Este locul unde se adună numeroase păsări flamingo, care vin aici să se hrănească. Se găseşte pe coasta de sud-est a Insulei Santiago, din Arhipelagul Galapagos. Apele sale turcuoaz sunt un punct de atracţie şi pentru turişti.
Masivul Ciomatu, cu Lacul Sfanta Ana
Este singurul lac vulcanic de pe teritoriul României şi se află în craterul Masivului Ciomatu, din Munţii Harghitei. Cercetătorii susţin că aici a avut loc ultima erup