Pe fondul accentuării crizei finanţării în sectorul bancar din România, piaţa imobiliară şi-a continuat trendul descendent, însă mai atenuat decât în perioada 2009 - 2010, se arată într-o analiză realizată de compania de consultanţă imobiliară Darian.
"Dacă în ultimii 4 ani preţurile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel naţional scăderi de aproximativ 40% - cu diminuări ale valorilor şi de 25% pe an în perioada de început a crizei - în ultimul an scăderea a fost de doar 2,5%, 2012 fiind considerat şi cel mai stabil an de la începutul crizei imobiliare", au explicat reprezentanţii companiei.
La nivel naţional, cele mai scumpe apartamente se găsesc în Bucureşti, unde media este de 961 euro/mp. Capitala este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 959 euro/mp, pe locul trei situându-se Timişoara cu 875 euro/mp.
Comparativ cu perioada de început a crizei, preţurile apartamentelor vechi au scăzut în Bucureşti cu aproximativ 57%, scăderea moderându-se în ultimele 12 luni, fiind de doar 2,3%.
Preţurile apartamentelor noi au înregistrat o scădere uşor mai redusă decât a celor vechi, de la începutul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scăderea în ultimele 12 luni de 2%.
Capitala a deţinut supremaţia şi în ceea ce priveşte preţurile apartamentelor noi, preţul mediu fiind de aproximativ 1.141 euro/mp (singurul oraş cu preţuri de peste 1.000 euro/mp), în scădere cu aproximativ 44% faţă de perioada de început a crizei şi cu aproximativ 5,2% mai mici decât în urmă cu 12 luni.
"Pentru 2013, vom asista în continuare la o scădere a pieţei având în vedere conjunctura economică. Cum programul «Prima Casă» care a susţinut industria imobiliară în ultimii ani este practic finalizat, iar planurile guvernamentale prevăd un nou proiect «Noua Casă», s-ar putea să asistăm la o scădere mai accentuată a preţurilor apartamentelor vechi şi o menţ