Banca Naţională a României (BNR) menţine proiecţia de inflaţie pentru sfârşitul acestui an la 3,5%, iar pentru 2014 se aşteaptă la 3,2%, a declarat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
”Pentru aceste proiecţii ne bazăm pe faptul că factorii care au împins inflaţia în sus sunt tranzitorii, nu mizăm pe doi ani agricoli buni, ci normali. Avem experienţa ca un an agricol bun să fie urmat de unul cel puţin normal. De asemenea, nu avem o inflaţie pe inflamarea cererii, la cum a evoluat CORE2 ajustat, fiind aproape stabilă, înseamnă că avem o calibrare corectă a politicii monetare şi vrem s-o menţinem”, a spus Isărescu. Potrivit acestuia, pe partea externă balanţa riscurilor este echilibrată, în ceea ce priveşte influenţa în inflaţie.
”S-ar putea să avem volatilităţi ceva mai mari faţă de cum ne-am obişnuit în anii anteriori, dar aici balanţa riscurilor este echilibrată şi mai toate aceste volatilităţi depind şi de maniera în care vor evolua fluxurile de capital către economiile emergente din euro. Aţi văzut cât de repede s-a schimbat ceea ce apare sub denumirea sentimentul investitorului, în pozitiv, în această lună sau în luna ianuarie, faţă de România. Acest lucru ne-a ajutat, să spunem, pe multiple planuri”, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale. În ceea ce priveşte preţurile materiilor prime pe piaţa internaţională pe termen scurt, balanţa riscurilor este echilibrată.
Referindu-se la preţurile administrate, oficialul consideră că riscurile de abatere a inflaţiei sunt în sus şi este posibil să existe o suprareacţie, aşa cum au apărut în decembrie şi ianuarie influenţele certificatelor verzi. ”Noi nu ştim exact, să fim foarte sinceri, ce certificate şi ce alte chestiuni se vor mai introduce în perioada următoarelor două luni şi care este impactul asupra pre