Limita sumei, procentul taxei şi domeniul de aplicare al acesteia ar trebui să fie stabilite de organismele internaţionale de conducere din fotbal, în consultare cu cluburile
Un studiu al Comisiei Europene privind sumele rezultate din transferurile din fotbal relevă că anual, cluburile de fotbal cheltuiesc aproximativ 3 miliarde de euro pentru transferuri de jucători,” însă doar o mică parte a acestei sume ajunge la cluburile mici sau la sportul de amatori”.
Pentru remedierea acestei situaţii, CE solicită implementarea efectivă a regulii de fair play financiar instituite de UEFA şi a unor „mecanisme de solidaritate” mai puternice pentru a promova dezvoltarea tineretului şi protecţia minorilor. „Autorii studiului solicită organismelor sportive să colaboreze mai strâns cu autorităţile de aplicare a legii în vederea combaterii spălării banilor şi a corupţiei”, notează Comisia Europeană într-un comunicat.
Potrivit acesteia, piaţa forţei de muncă în fotbal este „extrem de segmentată, cu o piaţă primară, care constă într-un număr mic de jucători-vedetă, şi o piaţă secundară, constituită din jucători profesionişti sau semiprofesionişti care nu câştigă sume mari de bani şi întâmpină deseori dificultăţi în dezvoltarea carierei, mai ales după ce încetează să mai joace”.
Pentru a promova o concurenţă echitabilă şi echilibrată printr-o redistribuire mai mare şi mai eficientă între cluburi, studiul propune următoarele măsuri:
i) să se stabilească o „taxă de fair play” asupra sumelor de transfer care depăşesc o anumită limită, pentru a încuraja o redistribuire mai bună a fondurilor între cluburile bogate şi cele mai sărace. Scopul taxei ar fi de a restabili un anumit echilibru concurenţial. Limita sumei, procentul taxei şi domeniul de aplicare al acesteia ar trebui să fie stabilite de organismele internaţionale de conducere din fotbal, în consul