Consiliile locale ungare au fost îndemnate, marţi, de către secretarul de stat din MAE de la Budapesta Zsolt Nemeth să arboreze “steagul secuiesc”. De aici declaraţii ale unor părţi ungare sau române şi dispute pe tema dreptului unui stat de arbora sau interzice arborarea unor steaguri.
Culmea culmilor este că fiecare parte se amestecă unde nu îi fierbe oala. Ungurii, prin reprezentanţii lor la diferite nivele, revendică dreptul cetăţenilor români de a arbora un steag în România în timp ce românii prin vocea primului ministru se supără că ungurii au fost îndemnaţi să arboreze un steag pe clădirile din Ungaria.
Domnul prim ministru arborând şi el steagul patriotismului şi fluturând pe sub nasul Ministerului de Externe cauza, cere un răspuns diplomatic, afişând o falsă dovadă patriotism:
“Vreau să vă rog, domnule ministru de Externe, înainte să plecaţi la Bruxelles – nu dumneavoastră, MAE – să daţi un răspuns foarte ferm şi foarte clar că nu acceptăm niciun fel de – eu nu vreau să folosim un termen nediplomatic, aş fi spus în mod normal obrăznicii -, dar nu acceptăm niciun fel de lecţii de la nimeni despre cum se aplică în România legile, inclusiv cele privind funcţionarea autorităţilor locale. Cred că avem cele mai înalte standarde din Europa de reprezentare a minorităţilor, de autonomie a structurilor locale. Cred că, dacă cineva vrea să-şi facă campanie electorală în România, vreau să aveţi o atitudine foarte fermă, fără să ne lăsăm prinşi în capcane pe această temă. Nu cred că cineva ne poate spune ce steaguri afişăm pe aici şi cum să afişăm steagurile. O să rog şi domnul ministru de Interne, prefecţii, toate autorităţile statului să-şi facă datoria conform legii. Nu vreau să cădem în capcana de a fi provocaţi, dar nici nu vreau să pară că cineva ne dă lecţii de peste frontieră”
Îmi dau lacrimile. Domnul Ponta şi-a descoperit brusc filonu