În perioada 17 – 20 februarie, Asociaţia Comunelor din România (ACoR) convoacă la Bucureşti Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România în cea de-a XVI-a sesiune ordinară, precum şi Consiliul Director, în şedinţă ordinară pe semestrul I/2013.
Reprezentanţii primarilor comunelor au multe de dezbătut. „Menţionez aici că vom analiza problemele cu care se confruntă comunele din România şi, implicit, autorităţile administraţiei publice locale ale acestora, ca urmare a unor grave sincope în procesul de descentralizare, precum și a unei accentuate diminuări a capacităţii administrative a autorităţilor administraţiei publice locale, pe fondul unei salarizări total necorespunzătoare și blocării aberante a posturilor”, ne-a declarat Ştefan Ilie, preşedintele Filialei Tulcea a ACoR.
De asemenea, va fi constituit un grup de experți ai ACoR pentru participarea la lucrările specifice procesului de elaborare a proiectului de revizuire a Constituției României și a legislației privind regionalizarea în România, fiind prezentat şi un proiect de acord – cadru de cooperare dintre Asociația Comunelor din România și Guvernul României.
„Se va discuta, cu siguranţă, despre necesitatea de asigurare a egalității de tratament juridic referitor la migrația politică prin statuarea de sancțiuni similare pentru parlamentari și aleșii locali. Dau un exemplu de motivație invocată de unele instanțe de judecată: «Electoratul acordă votul său unei persoane, pentru a îndeplini o funcţie la nivelul administraţiei locale, în considerarea programului politic al partidului, din rândurile căruia face parte la momentul alegerii şi pe care această persoană urmează să îl promoveze pe perioada mandatului, iar în condiţiile în care alesul local nu mai este membru al partidului, pe listele căruia a fost ales, înseamnă că nu mai întruneşte condiţiile de reprezentativitate