Consumul de legume este benefic pentru organismul nostru, nimeni nu poate nega acest lucru.
Am fost invatati de cand eram mici sa mancam legume si ni s-a spus despre efectele pozitive ale acestora. Cu toate acestea, consumul anumitor vegetale poate avea efecte secundare ciudate.
Legume precum cartofii, sfecla, rosiile, sparanghelul sau dovlecelul pot schimba culoarea pielii sau culoarea si mirosul urinei, potrivit Environmental Graffiti.
Morcovii, ca si o multime de alte legume, contin carotenoide, pigmenti organici care absorb lumina si au rolul de antioxidanti. Carotenoidele ar trebui sa fie o componenta importanta din dieta noastra, pentru ca previn arsurile de piele provocate de razele solare si dau tenului o nuanta sanatoasa.
Consumul de morcovi in exces poate face insa ca pielea noastra sa devina portocalie, boala denumita carotenemie fiind prezenta in special la copii (care mananca o serie de legume sub forma de piure). Aceasta boala mai apare si la persoanele care mananca morcovi, portocale si dovleci in cantitati foarte mari.
In cazul in care pielea devine portocalie, se recomanda scaderea consumului de alimente bogate in caroten. Aceasta masura va face ca pielea sa revina la culoarea ei naturala.
Exista insa o boala rara care se manifesta prin incapacitatea ficatului de a transforma carotenul in vitamina A. In aceste cazuri, pielea ramane portocalie pentru mai mult timp, iar sistemul imunitar poate fi slabit.
Sfecla rosie nu este probabil cea mai populara leguma, dar, daca este consumata in cantitati mari, urina devine rosie. Aceasta boala se numeste beturie si este provocata de un pigment aflat in sfecla rosie.
Aceasta boala nu apare insa in cazul tuturor persoanelor care consuma cantitati ridicate de sfecla rosie: numai 10% - 14% dintre pe