Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Klaus Johannis, nu agreează autonomia pe criterii etnice, ci doar una „administrativă şi culturală”, şi consideră că scandalul „artificial” dintre România şi Ungaria pe tema steagului secuiesc riscă să degenereze, aşa cum s-a întâmplat „acum foarte mulţi ani” cu Iugoslavia.
„Noi, cei de la FDGR, nu agreăm autonomia pe criterii etnice, ci doar o autonomie administrativă şi culturală. Cred că tot ceea ce se întâmplă acum este un scandal artificial şi ar face bine ambele părţi să se calmeze. Aceste chestiuni nu se rezolvă niciodată prin declaraţii ambalate şi dintr-o parte, şi din cealaltă. După părerea mea, ambele părţi au hiper-reacţionat. Sunt reacţii disproporţionate şi de o parte, şi de alta. Totul trebuia să se rezolve pe cale diplomatică”, susţine primarul Sibiului.
Johannis a extrapolat şi a comparat situaţia latentă din România cu cea din fosta Iugoslavie. „Lucrurile intră într-o zonă pe care am mai avut-o acum nu foarte mulţi ani în fosta Iugoslavie şi prefer să nu avem aşa ceva. Indiferent cât ne ambalăm şi ne umflăm în pene, suntem vecini şi am face bine să ne comportăm ca atare”, a mai spus Johannis.
Secretarul de stat în ministerul ungar de Externe Nemeth Zsolt a declarat marţi că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.
Şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a susţinut poziţia adoptată de Nemeth, declarând că este un „drept natural” al secuilor din România să arboreze steagul Ţinutului Secuiesc.
Scandalul a escaladat, iar prima poziţie oficială a statului român a fost exprimată de premierul Ponta, care a declarat că nu acceptă „obrăznicii” din partea oficialilor străini. Miercuri dimineaţă, în şedinţa obişnuită a Guvernului, premi