„Mi-am văzut palma jos, în zăpadă. Nu m-am pierdut cu firea. Imediat, mi-am cules mâna de pe jos, am pus-o într-o pungă.”
În timp ce îşi ajuta părintele la tăiat lemne, din neatenţie, o bihoreancă de 44 de ani şi-a băgat mâna la pânza circularului şi şi-a amputat palma dreaptă. „Eram cu tatăl meu, acasă, iar soţul cu fiică-mea erau plecaţi în Belgia. Îi aşteptam să se întoarcă. Am vrut să îl ajut pe tata, dar nu ştiu cum, mâna s-a dus sub circular. Mi-am văzut palma jos în zăpadă. Nu m-am pierdut cu firea. Imediat, mi-am cules mâna de pe jos, am pus-o într-o pungă, unde am adăugat şi zăpadă. Am sunat la 112, mi-am bandajat braţul într-un prosop şi am aşteptat maşina salvării”, a povestit bihoreanca.
La Casa Austria a ajuns după opt ore de la amputare. O echipă de medici specialişti în chirurgie plastică şi reparatorie, în frunte cu conf. univ. Gheorghe Nodiţi şi alcătuită din dr. Vladislav Gyebnar şi dr. Mihaela Măstăcăneanu, a reuşit să îi implanteze cu succes palma. Operaţia a dura 13 ore. „Reuşita în asemenea cazuri depinde de cât de grabnic are loc transportul la spital a pacientului şi a segmentului amputat”, a spus dr. Măstăcăneanu.
Pe an, la Casa Austria ajung până la 10 cazuri cu mâna amputată, iar cei mai mulţi sunt bărbaţi. „A venit din nordul Bihorului şi a ajuns la Casa Austria după opt ore de la traumatism. Acest lucru punea în balanţă indicaţia de a implanta mâna. Au existat momente când se ridicau semne de întrebare în ceea ce priveşte reuşita operaţiei. Lipseau multe elemente anatomice vitale. Am făcut tot felul de plastii. Pânza de circular are 1 centimetru lăţime. Arcurile palmare arteriale erau distruse. A trebuit să refacem circulaţia sângelui”, a spus dr. Geybnar.
Circularul taie, agaţă şi smulge. Trei mecanisme care au intervenit în această traumă şi au îngreunat foarte mult treaba medicilor. „Să ai un deficit de 1,5 cen