Aproximativ două sute de persoane au participat joi seară la un eveniment cultural dedicat amintirii mitropolitului Bartolomeu, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit recent doi ani.
"Poate cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o de la părintele Bartolomeu a fost cea a libertăţii, a propovăduirii libertăţii ca şi condiţie a credinţei şi poate că cele mai frumoase pagini despre libertate din câte am citit au fost cele scrise de dânsul. Visa la o ortodoxie ca o religie care te face liber", a relatat, vădit emoţionat, sociologul Vasile Dâncu, care a susţinut o evocare a fostului mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, la muzeul Mitropoliei ortodoxe de la demisolul catedralei din piaţa Avram Iancu. În deschiderea evenimentului, actualul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuţ, a rostit câteva cuvinte. Vasile Dâncu şi-a structurat discursul, intitulat "Mitropolitul Bartolomeu, ultimul samurai", în jurul a zece "lecţii", pe care le-a mai numit "zece porunci", reţinute din viaţa şi activitatea mitropolitului Bartolomeu, enumerând, între altele, "lecţia teologiei nuanţelor", a intelectualului creştin, a victoriei, respectiv a lepădării de sine. "Mitropolitul Bartolomeu îi numea pe sfinţi ambasadorii lui. Sper că nu zic o aberaţie, nici o erezie, când zic că el este ambasadorul oamenilor de dincolo de albastrul nemărginit al cerului", a încheiat sociologul.
Luarea de cuvânt a lui Vasile Dâncu a încheiat seara culturală dedicată mitropolitului Bartolomeu. Evenimentul a inclus şi interpretarea, de către mai mulţi actori cunoscuţi, a unor fragmente din piesa "Meşterul Manole" a lui Valeriu Anania. "Am încercat să dăm texteului, mai degrabă clasic, o interpretare mai apropiată de modul în care facem noi teatru astăzi", a precizat actorul Petre Băcioiu, unul din protagoniştii momentului, alături de actorii Matei Rotaru, Cătălin Herlo, Adrian