PNL Constanţa susţine că proiectul USL reduce birocraţia, deoarece regiunea va căpăta statut de autoritate de management şi avea relaţie directă cu Bruxelles-ul pentru accesarea fondurilor europene.
Filiala Constanţa a Partidului Naţional Liberal este de părere că înfiinţarea regiunilor va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării României.
Liberalii de la malul mării susţin că USL îşi doreşte o descentralizare reală, astfel încât apariţia regiunilor să apropie serviciile publice de cetăţean, de nevoile sale şi indirect, pe calea integrării reale, în ceea ce înseamnă peisajul şi circuitul economic, administrativ, cultural european.
„Regionalizarea nu va fi făcută pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare, economice, obiectivul principal al organizării administrative, respectiv a înfiinţării regiunilor administrative fiind micşorarea decalajelor de dezvoltare.
Facem precizarea că judeţele nu vor fi desfiinţate, nu se va suplimenta numărul de funcţionari din administraţie şi nu vor creşte nici cheltuielile publice. USL propune ca regiunea să devină autoritate de management şi să aibă o relaţie directă cu Bruxelles-ul, astfel încât fondurile europene să fie accesate rapid, prin reducerea procedurilor birocratice“, precizează PNL Constanţa.
Politicienii de la guvernare arată că regiunile trebuie înfiinţate până la sfârşitul acestui an pentru ca în exerciţiul financiar următor al Uniunii Europene, 2014-2020, acestea să poată să fie incluse în programele operaţionale.
„În acest context, USL va avea consultări cu toate partidele politice pe această temă, inclusiv cu UDMR, cu reprezentanţi ai societăţii civile şi cu specialişti“, subliniază PNL.
În viziunea Uniunii Social-Liberale, România va avea 8 regiuni ce vor cuprinde fiecare mai multe judeţe.
Constanţa va face parte din ultima regiune, cea de Sud-Est, alături de T