Indexarea pensiilor cu 4% a fost făcută şi, anul acesta, în mod discriminator, şi oricum, procentul este mult mai mic decât a fost rata inflaţiei pe anul trecut, 5,63%. Reprezentanţii Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD) Braşov, împreună cu organizaţiile de pensionari, dar şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile, vor să pună la punct un proiect de lege prin care să se elimine aceste discrepanţe între veniturile vârstnicilor, dar şi prin care să se pună la punct sistemul de asistenţă socială pentru aceştia.
Cei cu 350 de lei nu primesc nici un ban în plus!
De exemplu, sunt pensionari care, prin decizia de pensionare au venituri mai mici de 350 de lei, dar, ei primesc suma de 350 de lei, ca şi indemnizaţie socială pentru pensionari. Aceasta se determină ca diferenţă între suma de 350 de lei şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată, iar diferenţa se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii. Această indemnizaţiei socială de 350 de lei, nu a fost indexată cu cei 4%, prin Ordonanţa de Guvern din aceste an, neintrând practic în categoria pensiilor. Astfel, şi în judeţul Braşov sunt în jur de 11.000 de pensionari, din cei aproximativ 155.000, care nu vor primi nici un ban în plus de la Guvern.
Plafonarea pensiilor „de lux”
Reprezentanţii PP-DD propun ca şi acest venit minim garantat pentru pensionari să fie indexat în raport cu rata inflaţiei. Consilierul local Adina Durbacă, vicepreşedintele organizaţiei municipale a PP-DD Braşov, a precizat că acest proiect are în vedere şi stabilirea unui plafon maxim până la care pensiile să poată fi indexate. „Trăim într-un stat de drept unde ar trebui să existe o normalitate a cheltuirii banului public. Trebuie să existe nişte limite, astfel ca persoanele care au venituri mai mici să aibă un coeficient de indexare mai mare, care să acopere integral inflaţia. Î