Gradul de îndatorare al persoanelor fizice este de sub 20% din Produsul Intern Brut, situaţie aparent bună, însă dacă este analizat efortul fiecărei gospodării de a servi datoria pe a contractat-o lucrurile se schimbă în condiţiile în care raportul dintre datoria gospodăriilor şi venitul disponibil se află la 70%, a arătat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR).
”La datoria privată, între ţările Uniunii Europene, România are un procentaj de sub 100%, în timp ce ţări precum Italia sau Irlanda au chiar şi peste 300% din PIB, iar Cipru peste 200% din PIB. Dacă mergem în amănunt, tabloul are mai multe nuanţe. În cadrul datoriei private, la îndatorarea persoanelor fizice, situaţia este aparent bună, cu sub 20% din PIB, deci s-ar părea că sunt perspective bune. Dacă ne uităm, însă, la efortul fiecărei gospodării la a servi datoria pe a contractat-o lucrurile se schimbă. Dacă ne uităm la raportul dintre datoria gospodăriilor şi venitul disponibil, România se află la 70%”, a explicat Lazea, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, la serviciul datoriei, respectiv cât trebuie să plătească fiecare gospodărie pentru datoriile pe care le are, procentajul ajunge la 20%. Deci, anual fiecare gospodărie trebuie să aloce 20% din salariu, pensie etc. pentru a-şi achita datoriile. Acest lucru se întâmplă pentru că gospodăriile din România sunt mult mai sărace în mod obiectiv, nu subiectiv, faţă de altele din alte state.
Economistul-şef al BNR a precizat, totodată, că, la nivelul companiilor, nivelul datoriei este de sub 50% din PIB, dar la o analiză mai amănunţită apar şi întreprinderi care au o expunere de peste 100%. ”La nivelul companiilor apare acelaşi tablou relativ roz /precum în cazul gospodăriilor, n.r./: sub 50% din PIB, adică un nivel bun. La o analiză mai fină, vedem însă că ex