Traian Băsescu a declarat, joi, că va semna scrisoarea către şefii de guvern şi de stat ai UE prin care solicită, alături de premier şi preşedinţii Camerelor, să sprijine intrarea României în spaţiul Schengen, dar a precizat că aceasta nu este suficientă, o simplă solicitare de a intra în Schengen fiind "superfluu".
Preşedintele susţine că scrisoarea ce va trimisă şefilor de stat şi guvern din spaţiul Schengen trebuie însoţită de decizii clare ale guvernului de la Bucureşti prin care să se răspundă recomandărilor din raportul pe justiţie al Comisiei Europene.
Deşi preşedintele a spus că va semna scrisoarea, el a adăugat că scrisoarea va trebui să cuprindă mai mult decât o simplă solicitare, ci şi măsurile concrete luate de autorităţile române legate de statul de drept şi justiţie.
"Eu am mai spus public: o simplă solicitare să intrăm în Schengen este superfluu. Ştiţi foarte bine poziţia mea că Schengen nu trebuie legat de MCV şi, totuşi, dacă România are probleme de credibilitate, le avem legat de MCV. Eu în scrisoare aş vorbi de succesul care se prefigurează astăzi: Parlamentul României şi majoritatea parlamentară au adoptat o legislaţie coerentă din punct de vedere al imunităţii paarlamentare. Este un lucru pozitiv şi şefii de stat şi de guvern nu vor şti până la raportul din decembrie", a declarat preşedintele, la Aeroportul Otopeni, înainte de a pleca la Bruxelles pentru Consiliul European.
De asemenea, a arătat Băsescu, şefii de stat şi guvern europeni ar trebui informaţi despre poziţia puterii privind unele probleme ridicate de Comisia Europeană.
"Cred că înainte de a cere ceea ce cerem pe toate vocile, ar trebui să arătăm că am înţeles mesajele UE în ceea ce priveşte statul de drept şi, dincolo de o scrisoare în care să scriem ce se întâmplă astăzi în Parlament, am putea introduce şi poziţia Guvernului şi majorităţii cu privire la