Cursul de schimb este într-o zonă care nu ne ridică probleme, iar Banca Centrală încearcă să atenueze deviaţia de la valoarea corectă a cursului, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit Agerpres.
'Banca Naţională, încă de la adoptarea politicii de ţintire a inflaţiei, nu a acceptat ideea că ţintirea inflaţiei înseamnă neapărat free floating (flotare liberă/curs de schimb liber n.r.). Din acest motiv, facem manage floating (flotare controlată n.r.). Cu alte cuvinte, încercăm să atenuăm deviaţia de la fair value (valoare corectă n.r.) a cursului de schimb, să-l păstrăm într-o zonă de echilibru şi credem că am reuşit în bună măsură', a spus Isărescu.
Acesta a mai afirmat că valoarea corectă a cursului este determinată şi de piaţă.
'Dincolo de variaţiile de curs, piaţa conturează un nivel de relativ echilibru. Un fair value (valoare corectă a cursului n.r.), de exemplu atunci când România va intra în zona euro, conform procedurilor actuale, este dat de piaţă, de evaluări şi de decizii politice. În definitiv, când se stabileşte acel curs central între ţara candidat care va intra în zona euro prin trecerea în anticamera zonei euro, şi anume sistemul cursurilor de schimb, şi Mecanismul ratelor de schimb II, acolo se cam negociază. Credem că acum cursul este undeva într-o zonă care nu ne ridică probleme', a explicat guvernatorul BNR.
După ce cursul euro a urcat azi semnificativ, cu peste 2,5 bani, dincolo de 4,41 lei, faptul că guvernatorul spune că este într-o zonă care nu ridică probleme înseamnă că este foarte aproape de valoarea corectă.