Astronomii au descoperit, cu ajutorul telescopului spaţial Kepler, că în galaxia noastră 6% dintre stelele pitice roşii sunt orbitate de planete asemănătoare Pământului. Astfel, scriu jurnaliştii ABC News, Calea Lactee ar putea găzdui 4,5 miliarde de planete capabile să susţină viaţa.
Potrivit datelor obţinute cu ajutorul telescopului NASA, cea mai apropiată planetă similară Terrei s-ar afla la 13 ani lumină. Distanţa nu este tocmai mică, dacă luăm în considerare faptul că un an lumină reprezintă 9 trilioane de kilometri, însă este mai apropiată de planeta noastră decât majoritatea stelelor galbene, asemănătoare Soarelui nostru.
„Credeam că o să fie nevoie să căutăm pe distanţe vaste ca să găsim o planetă similara Terrei. Acum realizăm că un alt Pământ ar putea fi găsit în propria noastră curte”, a spus Courtney Dressing, astronom în cadrul Centrului Harvard-Smithsonian.
Piticele roşii, susţinătoare de viaţă?
Stelele pitice roşii sunt mai bătrâne, mai mici şi mai puţin puternice decât Soarele, însă planetele care orbitează aproape de ele ar putea fi suficient de încălzite pentru a dispune de apă în stare lichidă. Aceste stele reprezintă trei sferturi din totalitatea stelelor din partea noastră a galaxiei. Dressing şi colegii ei au evidenţiat trei planete observate de Kepler. Una dintre ele este cu 10% mai mică decât Pământul şi orbitează în jurul stelei ei în numai 20 de yile.
David Charbonneau, co-autor al studiului a declarat că astronomii ştiu deja gradul de apariţie al planetelor locuibile din jurul stelelor comune ale galaxiei noastre. „Ştiind această rată, ne va fi mult mai uşor să găsim viaţa în afara sistemului nostru solar”, a mai spus Charbonneau. Cercetătorii au făcut un calcul care relevă că în galaxia noastră există aproximativ 4,5 milioane planete similare.
Similare, dar nu identice
Deocamda