Tensiunile diplomatice dintre România și Ungaria cu privire la steagul secuiesc s-au accentuat, astăzi, după ce autoritățile române au transmis Budapestei că nu vor tolera lecții de la străini despre cum trebuie aplicate legile românești. În replică, ambasadorul Ungariei la București a declarat, miercuri seara, că Ungaria sprijină cererile cetățenilor de etnie maghiară din România de înființare a unui Ținut Secuiesc. Sursa: AGERPRESSursa: AGERPRESSursa: CODRIN PRISECARU
1 /.
UPDATE 13.20 Ministrul ungar de Externe Janos Martonyi a anunţat astăzi că nimic din ceea ce a declarat ambasadorul ungar în România pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc "nu deviază de la poziţia Guvernului ungar", relatează agenția MTI.
Martonyi a subliniat că Ungaria şi-a menţinut o poziţie clară privind eforturile pentru autonomie în Ţinutului Secuiesc, în ultimii 22 de ani. Dacă o comunitate pretinde o formă de autonomie în mod democratic, societatea majoritară trebuie să ia în considerare cererea, a declarat el. Cât priveşte interzicerea de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile publice, șeful diplomației ungare a afirmat că Ungaria va acţiona ca partener în rezolvarea situaţiei.
"Fără îndoială, România este într-o poziţie în care trebuie să ia măsuri; procedurile judiciare iniţiate în legătură cu arborarea steagului în România trebuie abandonate", a declarat el.
Janos Martonyi a declarat, de asemenea, că va discuta cu omologul său român, Titus Corlăţean, în cursul după-amiezii. El a afirmat că situaţia trebuie gestionată cu clam, nu într-un mod alarmist așa cum pretinde că ar fi prezentată de presa română.
UPDATE12.14. Prefecții inventariază instituțiile publice unde a fost arborat ilegal drapelul cu însemnele Ținutului Secuiesc. Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a precizat că a dispus prefecților ca împr