Accesul spitalelor bisericeşti la Fondul Social de Asigurări de Sănătate, crearea cadului legal prin care bisericile şi organizaţiile non profit cu domeniu de activitate medico-social să aibă acces pentru atragerea de fonduri europene sunt o parte dintre cerinţele pe care spitalele bisericeşti le au şi, în urma dezbaterilor care vor avea loc în cadrul conferinţei „Biserica şi societatea. Fundamente creştine ale activităţii medicale” ce va avea loc luna aceasta la Sighişoara se vor iniţia o serie de propuneri legislative.
„Este acest principiu al susţinerii”
Simpozionul este organizat de Fundaţia Creştin-Democrată, Fundaţia Konrad Adenauer, Asociaţia Medical Creştină Lukas Spital Laslea şi Filantropia Ortodoxă Sighişoara în perioada 20-22 februarie şi va dezbate reforma asistenţei sociale şi a celei medicale, necesitatea subvenţionării din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de culte. „Din 2004 milităm pentru reînfiinţarea spitalelor bisericeşti, ca o alternativă la sistemul public şi la cel privat. Conferinţa vine, spun eu, la momentul oportun când este în discuţie din nou modificarea legii sănătăţii şi sperăm că se va recunoaşte dreptul pacientului unde să se ducă: la spital public, la privat sau la cel bisericesc. Este acest principiu al susţinerii, dacă un spital bisericesc face un serviciu atunci şi el trebuie plătit. Costurile sunt cu 40% mai scăzute decât în cele publice sau private”, a declart dr. Petru Oprean, directorul Lukas Spital Laslea, unul dintre organizatori.
În cadrul conferinţei se vor pune pe tapet realizările în domeniul socio-medical al Caritas, Fundaţia creştin-Democrată şi Filantropia Ortodoxă ca model de ajutorare a bolnavilor.
Propuneri pentru noua lege a sănătăţii
Totodată se vor iniţia propuneri legislative prin care spitalele bisericeşti să fie sprijinite din punct de vedere financiar de stat din fo