În Italia, fostul premier Silvio Berlusconi le promite alegătorilor patru miliarde de euro în returnări de taxe dacă va ajunge din nou la putere. Trecut prin multe scandaluri politice, de fraudă şi chiar sexuale, miliardarul nu se sfieşte să atace Germania şi euro, iar campania lui gălăgioasă pare că are succes în ochii populaţiei, sătulă de recesiune şi şomaj.
Însă ascensiunea lui Berlusconi riscă să arunce Italia, o economie majoră a zonei euro, din nou în vârtejul pieţelor şi reprezintă un semn că Europa întreagă se confruntă cu un deficit de politicieni experimentaţi.
"Berlusconi vrea să cumpere voturile italienilor cu banii pe care tot ei au fost nevoiţi să-i plătească pentru a acoperi deficitul lăsat în conturile publice de chiar Berlusconi, care a guvernat în opt din ultimii zece ani", a declarat actualul premier, tehnocratul Mario Monti.
În faţa susţinătorilor exaltaţi, Berlusconi a promis că dacă coaliţia sa ajunge la guvernare, "va construi o cale pentru a reduce presiunea fiscală" prin abolirea impozitului pe prima locuinţă reintrodus de Monti şi va rambursa în bani lichizi cele patru miliarde de euro încasate de stat în contul acestei taxe. El s-a angajat să îngheţe taxa pe valoare adăugată şi să elimine taxele impuse companiilor regionale, scrie Financial Times. Berlusconi, care a fost de trei ori premier, este el însuşi proprietar de fabrici, ziare şi vapoare şi este foarte probabil ca afacerile lui să beneficieze de măsurile pe care le promite.
De această dată, politicianul în vârstă de 76 de ani vrea să devină ministru al economiei. De asemenea, partidul său nu va introduce vreun impozit pe avere. Alegerile anticipate şi pe care tot el le-a provocat au fost stabilite pentru 24-25 februarie.
"Chiar şi idioţii pot inventa noi taxe, însă doar cei inteligenţi ştiu cum să reducă cheltuielile", a declarat Berlusconi.
Ramb