Rămăşiţele unei reptile zburătoare care a trăit în urmă cu 69 de milioane de ani au fost expuse la Muzeul Ardelean din Cluj-Napoca. Cercetătorul care le-a găsit spune că descoperirea este importantă pentru ştiinţă.
Scheletul parţial al unei reptile zburătoare a fost descoperit în vestitul sit paleontologic de la Sebeş-Glad. Din primele cercetări, vorbim despre fosilele unei reptile de talie medie, cu o anvergură a aripilor de circa 3 metri, cu gâtul şi craniul alungite şi care se asemăna cu berzele şi cocorii, însă la dimensiuni mult mai mari.
„Acesta este mai complet schelet, deşi parţial descoperit în Europa, din perioada cretacică superioară. A fost descoperit lângă Sebeş, într-un sit deja cunoscut după allte descoperiri. Am făcut descoperirea personal, cu ajutorul fiilor mei, într-o excursie de cartare geologică practic”, declară Vremir Matyas, cercetător.
„Are o vechime apreciată, dar foarte sigur nu se poate data din păcate, de 69 de milioane de ani. Important este faptul că s-au păstrat oase de la acelaşi individ, nu de la alte animale diferite şi pe baza proporţiilor anatomice ne oferă noi informaţii despre structura acestui animal”, explică Vremir Matyas.
Rămăşiţele reptilei zburătoare sunt adăpostite acum de Muzeul Ardelean din Cluj-Napoca. Gazdele se arată încântate de comoara care a ajuns la ei şi speră ca tinerii şi studenţii să se prezinte în număr mare la muzeu pentru a vedea scheletul. „Ca şi în cazul balaurului Bondoc, poate la început va fi un interes mărit pentru a vedea şi aceste fosile. Desigur, dacă şi alţi cercetători din domeniu vor dori să consulte mai îndeaproape aceste rămăşiţe, ele vor fi la dispoziţia lor”, declară Sipos Gabor, președintele Societății Muzeului Ardelean.
Fosilele s-au păstrat, de-a lungul timpului, pe malul unui vechi râu. Se pare că oasele prezintă o serie de muşcături şi fracturi. În zona