Biserica dispune de resurse imense in societatea romaneasca, ca urmare a finantarii directe primite de la stat si a regimului fiscal aparte. Unde credeti ca ar trebui sa mearga aceste fonduri? Wall-Street.ro te provoaca sa iti exprimi pozitia cu privire la rolul Bisericii in societatea romaneasca. Raspundeti chestionarului si exprimati-va punctul de vedere.
Recent, peste 20 de ONG-uri din Romania au cerut parlamentarilor sa stopeze finantarea bisericilor de catre stat si au estimat ca anual cultele religioase primesc din partea Statului aproximativ 540 de milioane de euro, suma echivalenta cu 0,4% din PIB-ul Romaniei.
Economistul Bogdan Glavan (foto) a declarat ca ar trebui sa militam pentru indemnul “cat mai multi sa plateasca cat mai putine taxe”.
“Banii de la bugetul de stat sunt o proprietate publica a tuturor si a nimanui. Decat acei bani sa intre pe mana CFR, a asfaltatorilor sau a baietilor destepti din energie mai bine se duc catre cei care daruiesc si promoveaza o conduita morala”, a explicat Glavan.
El considera privilegiile fiscale justificate si ca exemplul Bisericii ar trebui incurajat si catre alte categorii sociale.
“Banii publici se aloca prin decizii discretionare. Gestionarea banului public nu aduce randamente precum in cazul unei companii private”, a completat economistul.
De asemenea, si alte tari contribuie cu bani de la buget la finantarea cultelor religioase. De exemplu, Bulgaria a oferit anul trecut 1,5 milioane euro in acest sens, in timp ce Georgia a inclus in bugetul de stat pe 2013 fonduri de 15 milioane dolari catre Biserica Ortodoxa.Ce a raspuns Patriarhia Romana la acuzatiile ONG-urilor Biserica spune ca statul roman nu plateste integral salariile personalului clerical si neclerical, ci asigura doar o contributie de aproximativ 60% la salariile acestora.
„Restul salariilor (comparabile cu