Numărul de telefon mobil al lui Traian Băsescu trecut în propria agendă este, poate, cel mai preţuit contact pentru orice politician. RTV.NET a încercat să afle câţi dintre oamenii politici din prim-plan îl au sau câţi recunosc că îl au, cine poartă discuţii telefonice cu preşedintele şi care este procedura prin care demnitarii iau legătura cu şeful statului.
De cele mai multe ori, demnitarii, fie că este vorba despre membri ai Guvernului sau ai Parlamentului, iau legătura cu Traian Băsescu prin telefoanele operative sau telefonând la cabinetului preşedintelui, număr rezervat, practic, relaţiilor instituţionale, beneficiind de protecţia Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
De la preşedintele Republicii, la primul-ministru, membrii Executivului, preşedinţii celor două Camere parlamentare, şefii comisiilor parlamentare, liderii de grup din Parlament şi şefii de agenţii centrale, aproximativ 1500 de demnitari beneficiază de telefoane operative şi „fire scurte interguvernamentale”.
Potrivit regulamentelor, toate convorbirile purtate prin intermediul respectivelor linii de comunicaţii garantează confidenţialitatea convorbirilor. Mai exact, discuţiile telefonice nu doar că nu sunt înregistrate, dar nu apar nici măcar în listing.
Deci, oficial, nicio convorbire purtată prin intermediul telefoanelor operative nu a avut loc. Diferenţa specifică dintre cele două tipuri de comunicaţii este că un apel prin telefonul operativ se face prin intermediul centralei, în timp ce firul scurt permite accesul direct către cel apelat.
De asemenea, şeful statului are la dispoziţie un telefon mobil recomandat de STS, cu o cartelă specială. În mod evident, numărul de mobil al lui Traian Băsescu nu poate fi aflat de nimeni, fără voinţa preşedintelui, beneficiind de cea mai înaltă protecţie a datelor. Convorbirile telefonice ale şefului statului sunt crip