Reţelele de socializare sunt un pericol tot mai mare pentru copii. Semnalul de alarmă este tras de specialişti, care au constatat că peste 40% din copii au acces la imagini pornografice sau intră în contact cu persoane necunoscute care pot fi pontenţiali agresori. Soluţia este una singură: un control cât mai strict din partea părinţilor.
Vârsta la care un copil are un cont pe una din reţelele de socializare, precum Facebook, este tot mai fragedă. Unii recunosc că în lista de prieteni sunt multe persoane pe care nu le cunosc, iar o parte dintre dintre acestea chiar le-au lansat propuneri indecente. Vezi ce spun câţiva dintre tinerii liceeni din Cluj, în materialul video
Potrivit studiului, 85% dintre copii navighează pe internet zilnic sau aproape zilnic, timp de 2-3 ore într-o zi obişnuită, sau câte cinci ore într-o zi liberă. Dacă în 2010 47% dintre ei spuneau că au un cont pe o reţea de socializare, în 2012 procentul a crescut la 90%. Specialiştii îi sfătuiesc pe părinţi să acorde o importanţă la fel de mare prietenilor virtuali ai copilului ca şi celor reali. "Ar trebui să începem cu părinţii", spune preşedintele Fundaţiei Părinţi Clujeni, Cristian Grigore, "astfel încât să înţeleagă că prietenul virtual al copilului este la fel de important ca şi cel real, şi să fie tratat ca atare: să aflăm cine este, de unde este.
În 2012, peste 70% din copii au primit pe internet mesaje cu un conţinut sexual, faţă de 19% în 2010. Studiul a fost realizat în perioada iulie-septembrie 2012, pe un eşantion de 600 de copii cu vârste între 7 şi 18 ani şi părinţii lor.
Reporter: Ana Maria Nedelea
Imagine: Zoltan Szucs