Peste 10 mii de vrânceni suferă de diabet, dintre care 1.350 sunt insulino-dependenţi ori necesari-dependenţi (situaţie în care insulina este asociată medicaţiei orale antidiabetice). Persoanele insulino-dependente din Vrancea primesc consiliere medico-socială din partea cadrelor medicale din cadrul Cabinetului de Diabet şi Boli de Nutriţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani. Consilierea are loc pentru ca bolnavii să înţeleagă faptul că diabetul nu este cel mai grav lucru care li se poate întâmpla. „Fiecare pacient care este luat în evidenţă primeşte consiliere. Noi le explicăm ce se întâmplă cu organismul lor şi de ce pancreasul şi-a pierdut capacitatea de a secreta insulină, ce trebuie să facă, ce mod de viaţă să adopte şi cât de importantă este alimentaţia hipoglucidică. De asemenea, le spunem că pot duce o viaţă normală ca oricare alt om. Cei trei paşi pe care trebuie să îi respecte trebuie să fie dieta, tratamentul cu insulină şi exerciţiul fizic, paşi care sunt foarte importanţi”, spune medicul Gheorghe Cocioabă.
Mai sunt şi cazuri în care persoanele insulino-dependente se prezintă la Cabinetul de Diabet de bună-voie pentru a solicita sprijin moral, iar după ce sunt luaţi în evidenţă unii dintre ei sunt îndrumaţi către psihologi.
În judeţul nostru, 50 de copii, cu vârste până în 18 ani, sunt insulino-dependenţi. Aceştia primesc consiliere la fiecare prezentare la cabinet, deoarece sunt mai predispuşi la căderi emoţionale, din cauza vârstei fragede. „O atenţie mai mare o acordăm copiilor care sunt insulino-dependenţi, ei fiind consiliaţi la fiecare prezentare la cabinet. Ei sunt motivaţi să îşi admi-nistreze tratamentul cu insulină, le explicăm cât de important este acest tratament pentru ei. De asemenea, părinţilor le recomandăm să nu îi pedepsească, să fie mai îngăduitori cu ei, şi să le ocupe timpul cu diferite activităţi interactive,