Agenţia de evaluare financiară Moody's a revizuit în creştere, de la negativă la stabilă, perspectiva ratingului datoriei Irlandei 'Baa3', în urma verdictului Curţii de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (AELS), care a decis luni că Islanda a avut dreptate atunci când a refuzat să ramburseze mai multe miliarde de euro Olandei şi Marii Britanii pentru sumele plătite de aceste state cetăţenilor care aveau depozite la o bancă islandeză care a dat faliment, transmite AFP.
În decizia sa definitivă, Curtea a respins toate argumentele prezentate de guvernele din Marea Britanie şi Olanda, hotărând că Islanda nu a încălcat prevederile directivei privind garanţiile ce trebuiau plătite deponenţilor Icesave, având în vedere amploarea crizei sistemice cu care Islanda s-a confruntat.
Moody's apreciază că decizia AELS 'scuteşte guvernul islandez de costurile potenţiale legate de disputa Icesave cu executivele Marii Britanii şi Olandei'.
De asemenea Moody's a lăudat progresele înregistrate de guvernul islandez în îmbunătăţirea situaţiei financiare, după finalizarea programului cu FMI. 'Este clar că economia Islandei a ieşit din recesiune şi acum creşte într-un ritm rezonabil. Moody's se aşteaptă la un avans al economiei de aproximativ 2,5% în acest an'.
Disputa din Islanda a apărut după ce Landsbanki, cea mai mare banca privată islandeză, a atras mai multe mii de deponenţi din Marea Britanie şi Olanda prin oferirea unor conturi cu dobânzi mari la banca online Icesave. După ce Landsbanki a dat faliment, Islanda a fost obligată să-şi naţionalizeze de urgenţă sistemul bancar fără a-i despăgubi pe deponenţii Icesave. În consecinţă, guvernele britanic şi olandez au rambursat depozitele pe care cetăţenii lor le aveau la Icesave şi ulterior au cerut Islandei să le plătească sumele datorate. Însă, în 2010 şi 2011 islandezii a