Mii de bolnavi de diabet din Vrancea se pot adresa unui singur medic specialist. Cozile la uşa cabinetului sunt mari, iar pacienţii vin cu câteva ore bune înainte de ora consultaţiei. Medicul diabetolog Gheorghe Cocioabă consultă zilnic zeci de pacienţi, lunar ajungând la cabinetul acestuia 1.300 de persoane. Conducerea Spitalului Judeţean face demersuri pentru a mai găsi un medic diabetolog.
Zilnic, peste 50 de pacienţi aşteaptă la rând în faţa cabinetului medicului Gheorghe Cocioabă. Cu o activitate de peste 25 de ani în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani, medicul Cocioabă este singurul diabetolog care le oferă reţete şi consultaţii bolna-vilor de diabet. În decursul anilor, acesta a mai avut două colege, care îl ajutau să îşi desfăşoare activitatea, dar au decis să plece, una la privat, alta în concediu de creştere a copilului. Cum în Vrancea sunt circa 10.400 de persoane bolnave de diabet, zilnic, medicul Cocioabă este nevoit să consulte cam 50 de persoane. În plus, acesta are grijă şi de bolnavii internaţi în spital şi se prezintă de fiecare dată când este chemat la Unitatea de Primire Urgenţe, unde ajung diabetici în stare gravă. „Sunt 10.400 de persoane cu diabet, dar o parte din ei care sunt pe medicaţie antidiabetică orală (ADO) îşi iau tratamentul de la medicul de familie. Media zilnică a celor care se prezintă la cabinet este de 50 de pacienţi, care sunt fie cazuri noi, fie cei cu insulină sau cei pe ADO care au nevoie de scrisoare medicală. În mod obligatoriu se dau 20 de bonuri pe zi, dar am reuşit să avem voie să dăm 40 pe zi. La cabinet se prezintă şi pacienţi fără bon de ordine, dar nu îi pot refuza. Fac orice ca pacienţii să plece mulţumiţi de la mine”, spune medicul Cocioabă.
Practic, la cabinetul medicului Cocioabă se prezintă aproximativ 1.300 de pacienţi pe lună pe care medicul îi consultă, le prescrie tratament ş