Prioritatile Ucrainei in rezolvarea diferendului transnistrean vizeaza pastrarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova, mentinerea pacii si solutionarea problemelor sociale si economice ale populatiei din Transnistria, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer, citat de Agerpres.
Intrebat cand considera Ucraina - ca stat care detine presedintia OSCE si face parte din formatul de negocieri '5+2' - ca ar putea fi incepute discutiile vizand statutul politic al regiunii transnistrene, ambasadorul a spus ca 'in perioada presedintiei OSCE Ucraina nu va putea inventa bicicleta'.
In ceea ce priveste propunerea de federalizare a Republicii Moldova, ambasadorul ucrainean a afirmat ca tara sa nu se poate implica in organizarea teritoriala a statului vecin.
'Ultimii 20 de ani arata ca Ucraina nu s-a implicat in astfel de chestiuni. Din contra, suntem interesati de rezolvarea conflictului', a afirmat Bauer.
Intrebat daca, in calitate de stat care detine in 2013 presedintia OSCE, Ucraina va ridica problema retragerii trupelor ruse din Transnistria, ambasadorul s-a declarat sceptic cu privire la aceasta posibilitate.
'Din experienta participarii Ucrainei la negocierile in format '5+2' (Chisinaul, Tiraspolul, Ucraina, Rusia, OSCE, la care se adauga SUA si UE ca observatori - n.r.), nu mi-as asuma un raspuns, ca sa pot sustine ca, profitand de presedintia OSCE, Ucraina ar fi in stare pana la sfarsitul anului sa rezolve aceasta problema. Daca ar depinde de Ucraina, v-as putea garanta ca Ucraina ar evacua de acolo trupele ucrainene, daca le-ar avea, dar in privinta altora nu ne putem asuma nimic', a precizat Bauer, admitand ca 'problema este foarte complicata' si ca 'mai multe parti sunt implicate'.
Pe de alta parte, el si-a exprimat speranta ca negocierile v