Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ieri în urma participării la cea de-a doua ediţie a evenimentului „Romanian Business Leaders Summit”, organizat de Fundaţia Romanian Business Leaders, că Oltchim ar putea beneficia de un ajutor de salvgardare de 20 mil. euro de la bugetul de stat şi alte 25 mil. euro drept garanţie suverană pentru credite pe care ar putea să le dea băncile creditoare.
Potrivit declaraţiei anterioare făcute pentru Curierul Naţional de către Gheorghe Piperea, şeful firmei Rominsolv, administrator judiciar al combinatului alături de BDO Business Restructuring SPRL, „suma este necesară achiziţiei materiei prime şi plăţii energiei electrice, care în prezent este furnizată la cota de avarie”.
„Vrem să repornim producţia în proporţie de 65%. Secţia care nu va funcţiona este cea de electroliză cu mercur. Am convenit cu sindicatele că vom relua plata salariilor de două ori pe lună, începând cu data de 15 februarie, şi că vom aduce modificări Contractului Colectiv de Muncă doar în urma negocierii cu sindicatele. Cum am spus, deocamdată, nu se pune problema disponibilizărilor", a mai spus Piperea.
Datorii scadente de peste 600 mil. euro
Oltchim a intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii trecute. Compania are datorii scadente de aproximativ 603 mil. euro, din care 250 mil. euro către AVAS şi alte 150 mil. euro la Electrica, creanţe pe care statul a încercat să le vândă la momentul tentativei de privatizare a Oltchim, eşuată din cauza neachitării de către câştigătorul licitaţiei, Dan Diaconescu, a sumei pe care a oferit-o.
Combinatul are şi datorii mari către bănci, de aproximativ 200 mil. euro, precum şi către furnizorii indispensabili (peste 250 mil. euro, conform situaţiei financiare de la sfârşitul anului 2011).
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ieri în urma participării la cea de-a doua ediţ