Violența este o pată pe obrazul umanității. Ieftină la origini, scumpă la efecte, frânge vieți și înnegurează inimi. Unde poate fi oprită cu mai multă eficientă, dacă nu în școli? Cine, însă, poate vorbi cu mai multă persuasiune despre efectele nocive ale violenței dacă nu tocmai depozitarii acesteia? De aceea, Penitenciarul Codlea, prin serviciul de educație și asistență psihosocială, în colaborare cu Colegiul Tehnic “Simion Mehedinți” și cu Liceul Teoretic din Codlea, au implementat un proiect de prevenire a violenței în cele două instituții de învătământ. Ideea a răsărit între zidurile instituției penitenciare din Codlea și a fost rapid îmbrătișată de conducerile celor două tradiționale licee codlene.
Aproximativ 300 de elevi au vizionat un film despre frământările, tristețile, remușcările și speranțele unor persoane care, la un moment dat, nu și-au putut controla impulsurile agresive, provocând dureri și chiar tragedii în destinele altora și în propriile destine. Vizionarea a fost presărată cu discuții despre consecințele violenței și despre tehnici simple de prevenire. De asemenea, au avut posibilitatea de a pune întrebări și de a primi răspunsuri din partea unei persoane condamnate pentru o infracțiune cu violență și a unui psiholog. După ce timp de trei ani a lucrat cu el însuși, încercând să se cunoască, să-și explice, să înțeleagă unde și de ce a greșit, B.S. a venit în fața elevilor, pregătit să ajute transmitând mesajul: “Eu am greșit și plătesc. Am provocat și mi-am provocat suferință. Nu faceți la fel! Învățați din greșelile mele, ca să nu plătiți și voi! Bucurați-vă de viață!”
Serviciul de educație și asistență psihosocială al Penitenciarului Codlea se străduiește, astfel, să diminueze riscul comiterii de infracțiuni, atât prin oferirea de programe recuperative pentru cei care au ajuns dincolo de gratii, cât și prin inițierea unor proiect