Pe măsură ce marii cântăreţi îmbătrânesc, muzica îşi schimbă traiectoria şi semnificaţia, trecând de la sfera comercială la cea de nişă.
Anul trecut, Madonna şi Rolling Stones au susţinut turnee colosale. Artista a călătorit în America, Asia şi Europa pentru cele 88 de show-uri ale turneului MDNA, în timp ce rockerii britanici şi-au aniversat 50 de ani de activitate muzicală prin spectacole umanitare şi duete memorabile. Pe lângă acestea, cei mai au ei în comun? În ambele situaţii, interpreţii au depăşit vârsta de 50 de ani (Madonna are 54 de ani, iar liderul trupei, Mick Jagger, a împlinit 69 de ani), ceea ce îi califică pe lista de membri ai Asociaţiei Americane a Pensionarilor (AARP).
Specialiştii publicaţiei „The Hollywood Reporter“ au observat că în 2012 peste 50% dintre artiştii care au susţinut concerte în Statele Unite s-au încadrat în această categorie, printre aceştia numărându-se şi Paul McCartney (70), Roger Waters de la Pink Floyd (69), Aerosmith (solistul Steven Tyler are 64 de ani) şi Bruce Springsteen (63). Însă, cu toate că America a beneficiat de cele mai multe concerte, evenimentele nu au reuşit să strângă atâţia adepţi precum se aşeptau organizatorii, iar multe locuri au rămas neocupate. Anul trecut, peste 36,7 milioane de oameni au participat la concerte, însă cifra indică o scădere faţă de 2009. Motivul? Preţul biletelor a crescut, iar doritorii de muzică nu şi-au mai permis luxul de a-şi urmări în direct idolii. În medie, costurile unui tichet la un spectacol susţinut de Madonna, Rolling Stones sau Paul McCartney a depăşit 500 de dolari.
Gaga şi Mick Jagger au cântat în duet pentru a sărbători cei 50 de ani ai formaţiei Rolling Stones. FOTO Reuters
Ţinând cont de preţurile ridicate, specialiştii preconizează că momentul în care vârstnicii îşi vor încheia concertele nu este foarte departe, ceea ce nu reprezintă o v