Discuţii tensionate la summit-ul Uniunii Europene de la Bruxelles. Consultările pe tema viitorului buget al UE decurg anevoios, din cauza poziţiilor divergente. Unele informaţii arată că România ar ieşi în câştig, întrucât va obţine pachetul cel mai important pentru coeziune, dintre toate statele care beneficiază de această politică.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Context în continuare destul de tensionat. Summit-ul se apropie de un acord, se spune, un acord care ar însemna pentru prima dată în istoria Uniunii Europene un cadru financiar multianual mai mic decât cel precedent. Vorbim despre 908 miliarde de euro în plăţi efective, cu un plafon la 960 de miliarde, e ca o carte de credit: dai două mii de euro pe ea, dar nu trebuie să-i foloseşti pe toţi. Concret, Marea Britanie şi-a impus această limită de 908 miliarde de euro.
Cine va avea de suferit, de unde se fac reducerile? În principal, de la proiectele de infrastructură. Aceste proiecte nu doar că erau pe termen foarte lung, nu doar că erau extrem de necesare, dar creau şi locuri de muncă pe termen lung. S-a făcut aşadar un compromis în acest sens, care nu a fost încă pecetluit.
Ce ştim însă este că agricultura şi coeziunea, cele două mari politici comunitare nu vor mai avea de suferit, ele au fost deja amputate în noiembrie cu 19, respectiv 17 miliarde de euro.
România va obţine pachetul cel mai important pentru coeziune, dintre toate statele care beneficiază de această politică. Vorbim despre 19 miliarde de euro pentru şapte ani. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, în dialog cu Ioana Haşu, despre bugetul UE
Discuţii tensionate la summit-ul Uniunii Europene de la Bruxelles. Consultările pe tema viitorului buget al UE decurg anevoios, din cauza poziţiilor divergente. Unele informaţii arată că România ar ieşi în câştig, întrucât va obţine pachetul cel mai im