Folosiţi corect banii de la Uniunea Europeană şi investiţi-i cu precădere în educaţie şi stimularea companiilor mici şi mijlocii, în timp ce pe cele de stat aduceţi-le pe profit. Cam aşa s-ar rezuma sfaturile ambasadorilor statelor Uniunii Europene la Bucureşti. La un seminar pe teme economice, aceştia şi-au prezentat viziunea asupra surselor de creştere pe care România le are la dispoziţie.
În contextul negocierilor aprinse de la Bruxelles pe tema viitorului buget al Uniunii Europene, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti are un singur sfat: "România trebuie să dezvolte capacitatea de a cheltui fondurile europene, problema este că trebuie să dezvolte această capacitate acum şi nu în viitor. Una dintre soluţii este aceea de a "cumpăra" această capacitate din sectorul privat", a avertizat Martin Harris, în contextul în care România a reuşit să atragă doar 10% din fondurile structurale şi 50% din cele pentru agricultură, adică numai şapte miliarde de euro în şase ani.
Diplomatul britanic a pledat şi pentru o schimbare rapidă a situaţiei în care se află companiile de stat româneşti şi nu numai: "Trebuie să vedem dacă sectorul public poate fi un motor de creştere pentru economie sau dacă este un element care stă în faţa creşterii economice", a spus Harris, insistând că toate companiile de stat "trebuie să producă profit şi nu pierderi pentru bugetul de stat".
Ambasadorii altor state europene au pledat şi ei pentru creşterea gradului de absobţie a fondurilor europene, mai ales în beneficiul educaţiei şi cercetării şi în beneficiul companiilor mici şi mijlocii, care pot ajuta economia stagnantă să îşi repornească motoarele.
Folosiţi corect banii de la Uniunea Europeană şi investiţi-i cu precădere în educaţie şi stimularea companiilor mici şi mijlocii, în timp ce pe cele de stat aduceţi-le pe profit. Cam aşa s-ar rezuma sfaturile ambasadorilo