Ziua 146: sâmbătă, 3 noiembrie.
Călătorie la minele de aur.
Galamsey e un termen care a apărut foarte des în timpul cercetării noastre prin școli. Luni și marți am vizitat două școli din Winkogo, care e un orășel pe drumul de la Bolga la Tamale, aproape de Bolga. Apoi ne-am mutat la Sheaga și Gaare-Gbane, două școli aflate la depărtare mare de oraș și de drumul asfaltat. Accesul e dificil chiar și în perioada asta când drumurile s-au uscat, dar în sezonul ploios drumul e uneori inaccesibil. În zona asta izolată comunitățile sunt mai sărace și mentalitățile sunt mai înapoiate decât în Bolga. Auzim mereu în școli că unul dintre motivele principale responsabil de abandonul școlar și absența copiilor de la școală este că aceștia se duc la galamsey, la minele de aur. În zonă există mine de aur, iar copiii merg să lucreze acolo ca zilieri. Termenul galamsey desemnează o activitate suplimentară aducătoare de venit (pe lângă școală sau în cazul adulților pe lângă slujba principală). Dramatismul utilizării copiilor la aceste munci grele este accentuat de faptul că de multe ori motivația lor de a merge la mină este dată chiar de lipsa banilor pentru uniforme, caiete, pixuri și manuale.
Fiindcă sâmbătă nu mergem în școli pentru cercetare, Sheena a vrut să meargă la minele de aur să vadă cum e cu child labor și ne-a întrebat cine mai vrea să o însoțească. Sunt obosit, n-am mai avut un wekend în care să mă odihnesc de mai mult de cinci săptămâni, dar mă hotărăsc să mă duc, fiindcă nu știu dacă o să mai am ocazia să văd minele de aur.
Pe drum Sheena ne spune despre discuția de ieri cu șeful comunității din zona unde sunt minele. Alți șefi au venit la școli să ne întâlnească, dar pe acesta a trebuit să-l viziteze la palatul lui. Motivul pentru care șeful n-a plecat din palat nu a fost că era prea ocupat sau că se simțea prea important ca să vină să în