Negocieri extenuante, pauze interminabile si multa, multa oboseala. Dupa esecul din noiembrie, liderii celor 27 de state ai UE au reusit sa ajunga la un acord in privinta bugetului Uniunii in perioada 2014-2020.
Nimeni nu a plecat multumit, cu exceptia premierului britanic, insa povestea pare ca nu s-a terminat. Liderii din PE au anuntat ca nu vor vota acest buget.
Uniunea Europeana se confrunta cu o reducere a bugetului pentru prima data in istoria sa de 56 de ani. De la propunerea initiala de 1,03 trilioane de euro, s-a ajuns la putin peste 960 de miliarde, suma ce va fi alocata pentru perioada 2014-2020.
Suma care a fost taiata este de 34,4 miliarde. Reducerea a fost operata la presiunile tarilor care contribuie cel mai mult la bugetul comun, Marea Britanie iesind in evidenta cu o atitudine foarte dura din acest punct de vedere.
De cealalta parte, tarile mai sarace ale UE, printre care si Romania, pentru care fondurile europene sunt vitale, s-au luptat din rasputeri pentru ca reducerile sa le afecteze cat mai putin. Principala grija a acestora a fost ca taierile de buget sa nu afecteze fondurile destinate coeziunii, in principal pentru infrastructura.
Negocierile dintre cei 27 de sefi de stat si premieri au fost extrem de stranse, programul oficial fiind dat peste cap de numeroase ori. Inca din prima zi, joi, discutiile au inceput cu o intarziere de sase ore, apoi participantii au dezbatut aprins timp de nu mai putin de 16 ore, pana vineri dimineata. Negocierile au fost extenuante, participantii remarcand pozitia inflexibila a premierului britanic.
A doua zi, o noua intarziere. Participantii, extrem de obositi. Ministrul de Finante al Finlandei chiar scria pe Twitter: "Incep sa simt lipsa somnului. Ma simt de parca m-am ciocnit de un zid de beton". Premierul polonez, Donald Tusk, a atras atenti