De la Burebista, Decebal la Traian
Perioada de marcare a originii daco-romane a românilor şi-a pus amprenta, aşa cum am avut ocazia să remarcăm chiar în cuprinsul acestui serial, şi asupra Bucureştilor, destul de numeroase străzi şi pieţe căpătând nume inspirate de această filieră.
Acestora li se pot adăuga altele, legate de personalităţi ancestrale, considerate de istoriografia romantică drept "strămoşi", eroi fondatori ai poporului nostru, de la Burebista, Decebal la Traian, dar şi a unor locuri considerate "vetre" ale ceea ce unii istorici au considerat a fi fost capitala regatului dacic.
În perioada în care s-a impus "naţional-comunismul", însoţit de exaltarea originii dacice a poporului român, această preocupare a fost extinsă, astfel încât, dat fiind că Bucureştii nu aveau artere care să poarte numele fondatorilor regatului dacic, Burebista şi Decebal, numele lor a fost atribuit, cum se cuvenea, nu unor străzi, ci unor bulevarde, aflate în zona nou construită a Bulevardului Victoriei socialismului.
Desigur, preocuparea de a cinsti memoria "strămoşilor" este stimabilă, dar ea trebuie însoţită de o apreciere echilibrată şi o reprezentare urbanistică corespunzătoare, dar mai ales de grija ca străzile ce poartă numele acestor înaintaşi să aibă un aspect corespunzător, ceea ce, cum vom vedea, nu se întâmplă întotdeauna.
O stradă "record"
Aflată în imediata apropiere a Căii Călăraşilor, Strada Traian este unul din cele mai reprezentative spaţii ale Capitalei, deţinând unul din "recordurile" sale, căci numără nu mai puţin de 37 de obiective pe Lista monumentelor istorice. Cele mai multe dintre imobile sunt destul de vechi, fiind construite la sfârşitul secolului XIX şi începutul celui următor. Cartierul în care se află strada a fost locuit până la un moment dat, de persoane de origine evreiască, ceea ce a făcut la multe din con