Variantele light ale răcoritoarelor acidulate sunt mai periculoase pentru sănătate decât cele normale, arată un studiu recent. Potrivit specialiştilor francezi, băuturile dietetice cresc cu 60% riscul de diabet zaharat.
O cercetare pe 66.000 de femei care au fost monitorizate timp de 14 ani a demonstrat că persoanele care beau săptămânal 1,5 litri de sucuri carbogazoase dietetice prezintă un risc de a suferi de diabet cu 60% mai mare decât cele care beau variantele normale ale aceloraşi băuturi răcoritoare.
„Contrar percepţiei generale, riscul de diabet zaharat de tip 2 este mai mare în cazul unui consum de răcoritoare «light» decât în cazul celor îndulcite cu zahăr“, arată raportul studiului realizat de oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa.
Explicaţia oferită de cercetători este că îndulcitorii artificiali din compoziţia sucurilor dietetice sunt mai nocivi decât zahărul asupra metabolismului glucidelor.
Mai exact, aspartamul, cel mai utilizat îndulcitor artificial, are acelaşi efect asupra glucozei sangvine şi asupra nivelului de insulină eliberat de pancreas ca în cazul îndulcitorilor obişnuiţi. „Mai multe studii anterioare au demonstrat deja că un consum regulat de îndulcitori artificiali creşte absorbţia intestinală a glucozei şi, deci, nivelul de zahăr din sânge creşte şi el“, explică medicul nutriţionist Laurent Chevallier pentru „Le Figaro“.
„Îndulcitorii fără calorii nu ar trebui consumaţi de persoanele fără probleme de sănătate în ideea că nu îngraşă. Senzaţia de dulce dată de aceştia ajunge la creier, iar acesta aşteaptă să primească şi calorii. Dar pentru că ele nu există în alimentul consumat, organismul le va reţine din alte alimente, în cantitate chiar mai mare decât dacă am fi folosit îndulcitori cu calorii. Prin urmare, produsele cu asemenea îndulcitori sunt chiar mai p