Oamenii de ştiinţă clasifică substanţele pe care le preluăm împreună cu hrana în 4 grupe: grăsimi, hidraţi de carbon, proteine şi vitamine. Discuţiile legate de ele ţin pagina întâi a revistelor de sănătate şi, adesea... se bat cap în cap. În care din ele putem să avem încredere? În paginile care urmează vă arătăm care alimente sunt bune şi care sunt rele şi cum să vă feriţi de greşeli
Proteinele
Bune
Ouăle bio
Conţin toţi aminoacizii importanţi, de asemenea, vitamine şi acizi graşi utili organismului.
Tofu
Este una din cele mai bune surse de proteine pentru vegetarieni, deoarece oferă toţi aminoacizii esenţiali. Poate scădea nivelul colesterolului.
Fasolea boabe
Pe lângă câţiva din aminoacizii esenţiali, mai furnizează minerale şi fibre.
Rele
Carnea tocată crudă
Carnea mărunţită se alterează uşor. Tocătura de porc poate conţine germeni dăunători sănătăţii.
Cârnaţii condimentaţi
La prepararea lor se foloseşte în general carne de calitate inferioară şi datorită felului în care sunt prelucraţi, consumul lor frecvent creează riscuri pentru sănătate.
Mezelurile
Conţin adesea aditivi dăunători, ca de pildă conservanţii pe bază de nitriţi.
A trecut de mult vremea când se spunea: "Carnea ne dă putere”, iar acest principiu funcţiona ca un slogan publicitar de succes. În ziua de azi, fripturile în sânge sunt socotite de mulţi ca nesănătoase ori măcar discutabile din punct de vedere etic. Se ucide un animal... Totuşi, pe termen lung, nici un om n-o va scoate la capăt cu o alimentaţie care nu-i asigură un aport de proteine. Însă cine refuză să mănânce "animale moarte” are posibilitatea de a-şi procura proteinele din ouă şi lactate, ca şi din surse vegetale - ce-i drept, cu puţin efort.
Recomandabile
Carnea şi peştele sunt valoroas