Proiecţia BNR este pentru o inflaţie de 3,5% în 2013, la limita superioară a intervalului ţintit de instituţie
În prima jumătate a anului rata anuală a creşterii preţurilor se va menţine în afara
acestui coridor
Deficitul de cerere şi ancorarea anticipaţiilor legate de cursul de schimb ar urma să stea la baza procesului dezinflaţionist
Banca Naţională a României a ratat ţinta de inflaţie în anul 2012, însă dinamica preţurilor ar urma să revină în intervalul vizat de instituţie către finalul anului.
Proiecţia de inflaţie pentru 2013 a BNR este de 3,5%, la limita superioară a coridorului ţintit, spune raportul trimestrial privind inflaţia prezentat ieri de guvernatorul Mugur Isărescu. Deficitul de cerere şi atenuarea aşteptărilor inflaţioniste în condiţiile stabilizării cursului de schimb sunt principalii factori care au capacitatea de a influenţa procesul dezinflaţionist.
Până la mijlocul anului, rata anuală a inflaţiei ar urma să rămână însă în afara ţintei intervalului fixat. Aceasta s-a stabilizat după creşterea accelerată din perioada iulie-octombrie 2012. "Factorii care au împins inflaţia în sus au fost tranzitorii", este încrezător Isărescu.
El anticipează o coborâre a ratei anuale a inflaţiei "destul de accentuată" pentru a doua parte a anului. Odată reintrată în intervalul ţintit de BNR, dinamica preţurilor ar urma să se stabilizeze în partea superioară a coridorului pe tot parcursul anului 2014.
Există un interval de incertitudine, dar acesta nu este mai pronunţat decât în anii precedenţi, a mai spus guvernatorul băncii centrale.
Printre riscurile de abatere în sus a inflaţiei au fost menţionate posibilitatea creşterii preţurilor administrate şi cele legate de incertitudinile în implementarea reformelor structurale.
"Rata anuală a inflaţiei a depăşit temporar limita superioară a intervalu