Statele Unite intenţionează să investească în baza de la Deveselu, din judeţul Olt, peste 260 de milioane de dolari în acest an fiscal, informează RADOR.
Potrivit documentelor văzute de corespondentul Radio România la Washington, Ani Sandu, 45 de milioane de dolari reprezintă investiţii ale Marinei americane, iar restul, ale unor agenţii ale Departamentului Apărării. Fondurile sunt destinate începerii unor construcţii militare, în condiţiile în care la Deveselu va funcţiona o parte a scutului antirachetă din Europa.
Fondurile destinate Agenţiei de Apărare Antirachetă pot fi contractate în 2013 şi 2014 doar de o societate americană, însă aceasta va putea subcontracta anumite lucrări unor firme româneşti. Cele 45 de milioane de dolari de la Marina americană pot merge direct către firme româneşti, în funcţie de ofertele pe care le fac în cadrul licitaţiilor.
În vara anului trecut, Corpul de geniu al forţelor terestre ale Statelor Unite din Europa (USACE), în colaborare cu Agenţia de apărare antirachetă - U.S Missile Defense Agency (MDA), Comandamentul European al Statelor Unite - U.S European Command (EUCOM) şi Forţele Navale ale SUA (U.S Navy) au anunţat că vor fi aprobate două contracte. Un contract va include facilităţile MDA şi va cuprinde toate lucrările de infrastructură pentru întreaga suprafaţă a perimetrului militar american.
Facilităţile MDA cuprind infrastructura zonei de lansare, o clădire pentru asistenţă, o centrală electrică de rezervă, o facilitate de depozitare, o facilitate de control al accesului şi o clădire de control al securităţii. Pentru acestea se cere ca principalul contractor să fie o companie americană, care poate intra în parteneriat cu o altă firmă sau poate subcontracta.
Alte facilităţi în cadrul contractului cu MDA sunt un al doilea depozit, o centrală electrică ce nu va deservi m