Două persoane au descoperit, anul trecut, că sunt purtătoarele virusului HIV. Vestea cumplită le-a fost dată de angajaţii Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea. Persoanele în cauză veniseră să doneze sânge, dar în urma analizelor efectuate s-a constatat că nu puteau face acest lucru din cauza virusului HIV.
Medicul Mioara Hanţă, directorul CTS, ne-a explicat că în momentul în care o persoană vine să doneze sânge, în primă fază îi sunt testate glicemia şi hemoglobina, iar dacă acestea au valori normale, persoana respectivă este acceptată la donare. Cei 450 de mililitri de sânge recoltaţi sunt testaţi în laborator, unde se stabileşte dacă sângele este bun sau rebut. Anul trecut au donat sânge 4.991 persoane, dintre care 798 au venit pentru prima dată să doneze.
Sângele recoltat de la 263 de persoane nu a putut fi folosit pentru transfuzii, deoarece fie donatorii erau suferinzi de anumite boli, cum ar fi HIV sau hepatită, fie stilul lor de viaţă nu era sănătos. „Înainte de a fi predat sângele, în laborator se testează hepatita B, C, sifilisul, HTVL, adică virusul leucemiei păroase, şi ALT, adică transaminazele. Dacă aceste analizele ies bune, se ia sângele, dacă nu, trimitem o scrisoare acasă donatorului, prin care îl chemăm să repetăm testul. Dacă se confirmă prezenţa vreunui virus menţionat înainte, trimitem probele la Bucureşti, pentru a fi testate din nou. Dacă cei de la Bucureşti confirmă, chemăm pacientul şi îi comunicăm prezenţa virusului. Îl consiliem, în sensul că îl încurajăm şi îl trimitem la Contagioase, la medicul specialist. Anul trecut am avut 263 de unităţi recoltate care au fost date la rebut pentru că fie s-a confirmat prezenţa virusului HIV, fie a heptitei, fie aveau sângele gras din cauza alimentaţiei proaste”, a explicat medicul Mioara Hanţă.
Mai puţini donatori de la an la an
Angajaţii CTS au cons