Nu suntem toţi la fel. Unii oameni au responsabilităţi mai mari decât alţii. Pe acest principiu, o familie de conţi izgonită de comunişti s-a întors acasă, în România, la Zăbala, şi se zbate să reconstruiască nu doar moşia străbunicilor, ci şi prosperitatea economică din perioada interbelică pe care familia o asigura în regiune. The Guardian, Financial Times, New York Magazine, CNN traveler au scris despre castelul conţilor din Transilvania, care a reuşit să pună judeţul Covasna pe harta turismului internaţional.
Transilvania. Satul Zăbala. Inconjurat de dealuri si paduri bogate. Dupa 60 de ani de paragina si uitare, castelul din inima satului, construit la 1500, prinde viata. Domnul Gregor Roy Chowdhury de Ulpur, mai nou de Zabala - barbat de vita nobila dintr-o mama contesa transilvaneana si un tata rajah indian.
Parcul de 34 de hectare care inconjoara castelul Mikes e azi atractie turistica. Un observator pentru ursi si salbaticiunile care se aventureaza uneori pana la castel i-au convins mai intai pe straini ca judetul Covasna merita explorat. Acum, lucrurile s-au schimbat.
Contii au amenajat sase camere cu semineu si patina vremii.
Cladirea a fost de la 1900 casa motorului care genera curent electric pentru castel si 4 sate din imprejurimi - pe atunci, in Romania, principala sursa de lumina era inca opaitul. Azi oaspetii contesei pun pret pe bucatele bio ce se servesc la masa, si tocmai de aceea, productia proprie de gaste dolofane se pregateste de taiere.
Iar curtea cu oratanii bibelou si un magar rasfatat e deschisa curiosilor. Contesa Katalin Roy Chowdhury -Mikes e gazda minunata, te invita chiar la o plimbare cu barca pe helesteu. Titlul nobiliar n-o impiedica sa treaca la vasle...contesa e femeie puternica. Amintirile din copilarie sunt inca vii: "Imi amintesc lacul, cum mergeam la plimbare cu bunica pe lacul inghetat. In 1949